تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

موضوع تحقیق:((سونامی))

موضوع تحقیق:((سونامی))




برای مشاهد به ادامه مطلب بروید

نظریه زمین ساخت صفحه ای جدید ترین نظریه درباره منشا و توجیه عوامل تکتونیکی است. این نظریه توسط مکنزی، منارد و مورگان در سال های ۱۹۶۹ و ۱۹۷۰ ارائه شد.
بر طبق این نظریه ، پوسته زمین به همراه قسمت بالایی گوشته فوقانی ، قسمت سخت زمین را تشکیل می دهد و سنگ کره (Lithosphere) نامیده می شود. سنگ کره بر روی قسمت میانی گوشته فوقانی که به نام سست کره (Astenosphere) موسوم بوده و حالت خمیری دارد واقع شده است. سنگ کره ضخامتی حدود ۱۰۰کیلومتر دارد.
سنگ کره یکپارچه نیست و از صفحات مجزایی موسوم به صفحات سنگ کره تشکیل یافته است. صفحات سنگ کره نسبت به هم ثابت نیستند بلکه دائما در حال حرکت اند و همین حرکت صفحات است که پدیده های مختلف زمین ساختی را سبب می شود.
به کمک نظریه زمین ساخت صفحه ای تغییر مکان قاره ها، لرزه خیزی شدیدتر برخی مناطق دنیا، وجود رشته کوه های میان اقیانوسی، وجود مناطق آتشفشانی در کره زمین و... توجیه و مشخص شد.
بر اساس تحقیقات به عمل آمده سنگ کره از ۶صفحه اصلی و بزرگ: آفریقا، اوراسیا، امریکا، آرام، استرالیا و جنوبگان و نیز۶ صفحه متوسط: عربی، فیلیپین، نازکا، کاکاس، کارائیب و اسکوتیا و همچنین ۲۰صفحه کوچک مثل ماداگاسکار تشکیل شده است.

بر اساس نظریه زمین ساخت صفحه ای رشته کوه ها در امتداد مرزهای همگرای صفحه ها بوجود می آیند و بسته به نوع صفحه های دو طرف این مرز انواع مختلفی از کمربند های کوهزایی را ایجاد می کنند:
۱- رشته کوه های حاصل از همگرایی دو صفحه اقیانوسی: در اثر فرورانش یک صفحه اقیانوسی به زیر صفحه اقیانوسی دیگر ، جزایر کمانی یا قوسی شکل می گیرد. مثل جزایر تونگا در جنوب اقیانوس آرام.
۲- رشته کوه های حاصل از فرورانش یک صفحه اقیانوسی به زیر یک صفحه قاره ای: بهترین مثال آن رشته کوه های آند در امریکای جنوبی است . توالی ضخیم رسوبات چین خورده و دگرشکل شده و سفره های رورانده ، دگرگونی شدید و ماگماتیسم فراوان از نشانه های این نوع کوهزایی است.
۳- رشته کوه های حاصل از همگرایی دو صفحه قاره ای : این نوع بسیار پیچیده تر از انواع دیگر است و راندگی های فراوان مطالعه و تفسیر آن را دشوار کرده است. رشته کوه آلپ – هیمالیا مثال خوبی از این نوع کوهزایی است.
۴- رشته کوه های حاصل از برخورد صفحه قاره ای با یک کمان اقیانوسی: برای مثال می توان از رشته کوه کمان باندا در غرب گینه نو نام برد. این نوع کوهزایی ابعاد کوچکتری نسبت به نوع برخورد قاره-قاره دارد

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد