موضوع تحقیق:((زراعت و باغداری در استان آذربایجان
غربی ))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
زراعت
شرایط آب و هوایى، ویژگىهاى خاک و فراوانى آب، آذربایجان شرقى را به منطقهاى مناسب و مستعد براى کشاورزى و زراعت تبدیل کرده است.
در این سرزمین وسیع محصولاتى نظیر گندم، جو، حبوبات، سبزیجات، صیفىجات، نباتات صنعتى، محصولات علوفهاى و انواع محصولات باغى به دست مىآید که برخى از آنها به خارج از کشور نیز صادر مىشود.
1ـ غلات
کشت غلات، خاصه گندم و جو، مهمترین فعالیتهاى زراعى استان را تشکیل مىدهد، به طورى که در سال زراعى 1377 اراضى زیر کشت غلات آذربایجان شرقى 569961 هکتار و میزان تولید آن 876520 تن بوده است.
به این ترتیب از لحاظ سطح زیر کشت رتبه هفتم و از لحاظ تولید غلات رتبه چهارم کشور را دارا مىباشد.
مهمترین غلاتى که در این منطقه کشت مىشود عبارتند از: گندم، جو، برنج و ذرت، که از لحاظ تولید گندم رتبه پنجم کشور را دارا مىباشد.
سطح زیرکشت گندم استان، اعم از آبى و دیمى، در سال 77ـ1376، 484700 هکتار بوده که از این مقدار زمین زیرکشت 756471 تن محصول به دست آمده است.
بعد از گندم، جو دومین محصول غله این استان مىباشد که سطح زیرکشت آن در سال زراعى 77ـ1376، 80179 هکتار و تولید سالانه آن حدود 101600 تن بوده است.
برنج نیز در سطح استان به میزان محدود کشت مىشود. میزان اراضى زیرکشت برنج 5029 هکتار و میزان تولید آن 18249 تن بوده است.
2ـ حبوبات
عمدهترین حبوباتى که در آذربایجان شرقى کشت مىگردد، عبارتند از نخود، لوبیا، عدس و ... که سطح زیرکشت این محصولات در سال 1377 برابر با 65773 هکتار و تولید آن برابر با 30300 تن بوده است که از لحاظ سطح زیرکشت رتبه پنجم و از لحاظ تولید حبوبات رتبه چهارم را بعد از استانهاى لرستان، کرمانشاه و آذربایجان غربى دارا مىباشد.
از مجموع سطح زیرکشت حبوبات استان، 7090 هکتار به صورت آبى و 58683 هکتار به صورت دیم کشت مىگردد.
3ـ سبزیجات
سبزیجات نظیر، پیاز، سیب زمینى، گوجه فرنگى از لحاظ اقتصادى داراى اهمیت فوق العادهاى مىباشند، زیرا این نوع محصولات در واحد سطح، چندین برابر غلات، مواد غذایى تولید مىکنند. سطح زیرکشت سبزیجات در این استان در سال 1377، 30448 هکتار و میزان تولید آن 941732 تن بوده است. این استان از لحاظ میزان تولید سبزیجات رتبه سوم و از لحاظ سطح زیرکشت رتبه هفتم را دارا بوده است.
در سال 77ـ1376، در این استان 7739 هکتار از اراضى به کشت پیاز اختصاص یافته بود که با برداشت 267753 تن محصول، مقام اول تولید این محصول را در کشور به خود اختصاص داده است.
4ـ محصولات جالیزى
محصولات جالیزى شامل خربزه، هندوانه، خیار مىباشد. در این استان در سال زراعى 1377 سطح زیرکشت این محصولات 7462 هکتار بوده و میزان تولید آن در همین سال 106319 تن برآورد شده است.
از سطح زیرکشت محصولات جالیزى 4621 هکتار به صورت آبى و 2841 هکتار به صورت دیم کاشت مىشده است.
5ـ نباتات علوفهاى
نباتات علوفهاى شامل، یونجه، اسپرس، شبدر مىباشد که کشت این نباتات از نظر تغذیه دامها و حاصلخیزى خاک از اهمیت ویژهاى برخوردار است.
سطح زیرکشت نباتات علوفهاى در سال 1377، 112569 هکتار و میزان تولید سالانه آن 633493 تن بوده است که به صورت آبى و دیم کاشت مىشود.
6ـ نباتات صنعتى
نباتات صنعتى قابل کشت در این استان شامل چغندر قند، پنبه، توتون، دانههاى روغنى مىباشد و در مجموع 9031 هکتار سطح زیرکشت این محصولات مىباشد. میزان تولید این محصولات در سال 1377 بالغ بر 15871 تن بوده است.
کشت پنبه به لحاظ چند مصرفى بودن محصول آن و ایجاد اشتغال، داراى اهمیت فراوان است. کشت چغندر قند نیز از سالهاى پیش در شهرهاى این استان رواج داشته و سطح زیرکشت آن در سال 77ـ1376 حدود 78 هکتار و عملکرد آن 3183 تن بوده است.
باغدارى
استان آذربایجان شرقى از نظر باغدارى، با دارا بودن بیش از 76/4 درصد باغهاى کل کشور، یکى از مناطق مهم تولید خشکبار به شمار مىرود.
در این استان سطح زیرکشت درختان بارور در سال 1377 برابر با 77316 هکتار بوده که از این مقدار 688537 تن محصول به دست آمده است. حاشیه دریاچه ارومیه، جلگه تبریز و شهرستانهاى مراغه، مرند و اهر مهمترین مناطق باغدارى استان را تشکیل مىدهند.
در سال 1377 مهمترین محصولات باغى این استان به شرح زیر بوده است:
سیب درختى 286761 تن (که بعد از استان آذربایجان غربى رتبه دوم را در کشور دارا مىباشد)، انگور 218509 تن (که رتبه پنجم را در کشور دارا مىباشد)، زردآلو 83440 تن، بادام 19100 تن، پسته 120 تن، گلابى 20478 تن، گردو 14128 تن.
همچنین این استان با تولید 29/34 درصد زردآلو و 05/17 درصد بادام از کل تولید کشور، جایگاه ویژهاى در تولید خشکبار دارد.