موضوع تحقیق :(( منابع آب استان آذ بایجان شرقی))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
وجود کوهستانهاى مرتفع و قرار گرفتن آنها در مسیر جریانات هوایى مدیترانهاى و اطلس شمالى، پیدایش مناطقى را با بیش از 9 ماه پوشش برفى و دامنههایى را با چشمههاى فراوان سبب شده و این پهنه را به صورت آبخیز دایمى رودخانههاى بزرگ و کوچک متعددى درآورده است.
این استان آبخیز دو حوضه بسته خزر و ارومیه به شمار مىرود. قسمت میانى آن، یعنى حد فاصل رشته کوههاى میشو، قره داغ، قوشا داغ و سبلان از شمال و شرق و رشته کوه بز قوش و سهند از جنوب، به همراه گوشه جنوب غربى استان یعنى غرب کوههاى سهند و اربط، آبخیز شرقى دریاچه ارومیه را تشکیل مىدهند.
بقیه مناطق آذربایجان شرقى، قسمتى از حوضه آبریز خزر مىباشد که کلیه نزولات جوى در آن توسط دو شریان اصلى ارس در شمال و قزل اوزن در جنوب به دریاى خزر مىریزند.
قسمت جنوبى حوضه آبریز خزر شامل رودخانه قزل اوزن مىباشد. این رودخانه که از ارتفاعات مستور از برف چهل چشمه کردستان، در حدود شهرستان دیواندره سرچشمه گرفته، در مسیرى پرپیچ و خم در حدود میانه، رودخانههاى قرانقوى چاى، هشترود چاى، میانه چاى، ترکمان چاى، شهرچاى، قره چاى و آى دو غموش، که از دامنههاى شرقى سهند جارى است را با یک مسیر غربى ـ شرقى دفعتا ضمیمه خود مىسازد.
این رودخانه از تنگه منجیل به بعد به نام سفید رود خوانده مىشود و در انتها به دریاى خزر مىریزد.
رودخانه ارس نیز که پرآبترین رودخانه آذربایجان مىباشد از کوه هزار برکه ترکیه که در حدود ارضروم واقع است سرچشمه مىگیرد و از طریق ارمنستان به طرف سرحد ایران جارى مىگردد و پس از مشروب نمودن قسمتهایى از زمینهاى آذربایجان به دریاى خزر مىریزد. طول این رودخانه در حدود 1072 کیلومتر مىباشد.
حوضه آبریز ارومیه را در محدوده استان مىتوان به دو قسمت شمالى و جنوبى تقسیم کرد. رودخانه آجى چاى که شریان اصلى قسمت شمالى مىباشد، از ارتفاعات سبلان، قوشا داغ، آیناخلى، آغداش، بز قوش و دامنههاى شمالى سهند سرچشمه مىگیرد. آجى چاى بزرگترین رود داخلى استان محسوب مىشود.
رودهاى ورکش صوفیان، دریان، اسکو و آذر شهر نیز از رودهاى دیگر حوضه آبریز ارومیه در این قسمت به شمار مىروند که از کوههاى قصبه، مورو و میشو و دامنههاى شمال غربى سهند سرچشمه گرفته و به طرف دریاچه ارومیه سرازیر مىشوند.
قسمت جنوبى این حوضه شامل دامنههاى غربى و جنوبى سهند و دامنههاى غربى کوههاى اربط و همچنین دشت عجبشیر، مراغه و ملکان مىباشد. وجود کوههاى بلند و برفگیر سهند و قلل کوههاى اربط و تخت سلیمان، جارى شدن رودهاى پر آبى را در این منطقه سبب شده است که از آن جمله مىتوان قلعه چاى، صوفى، مردوق، لیلان و قورى چاى را نام برد.
لازم به ذکر است که در این استان تعداد زیادى سدهاى خاکى و سنگى توسط شرکت آب منطقهاى استان، سازمان کشاورزى و جهاد سازندگى احداث شده است که در مهار آبهاى سطحى استان نقش عمدهاى دارند.
مهمترین این سدها عبارتند از: سد برنلیق میانه، سد آزغان اهر، سد یافتان سراب، سد ملاجیق هشترود، سد اردلان هریس، سد ملک کیان تبریز، سد علویان مراغه، سد اهر چاى، سد قرنقو هشترود، سد شهید مدنى، سد خدا آفرین کلیبر و سد گرم چاى میانه.