موضوع تحقیق :(( منابع آب استان تهران))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
منابع آب استان تهران تحت عناوین آبهاى سطحى، آبهاى زیرزمینى و سدها دستهبندى مىشوند:
آبهاى سطحى شامل رودخانههاى استان مىشود که مهمترین آنها عبارتند از:
رودخانه کرج
این رودخانه یکى از پرآبترین رودخانههاى استان است که از ضلع جنوبى کوهستان البرز و 40 کیلومترى غرب تهران از کانون آبگیر خرسنگ کوه سرچشمه مىگیرد.
طول آن در حدود 220 کیلومتر و میانگین مجموع آب سالانه آن بیش از 250 میلیون مترمکعب است. روى این رودخانه سد بزرگ امیرکبیر ساخته شده است.
رودخانه جاجرود
این رودخانه یکى از مهمترین رودخانههاى استان است که مانند رودخانه کرج از کوههاى کلون بستک در بلندىهاى خرسنگ کوه سرچشمه مىگیرد. روى این رودخانه سد معروف لتیان ساخته شده است.
رود لار
این رودخانه از کوههاى برفگیر و پرباران کلون (بستک که 3000 متر ارتفاع دارد و در شرق و شمال شرقى استان تهران قرار دارد) سرچشمه مىگیرد و از همین رو بسیار پر آب است که بر روى آن سد لار ساخته شده است.
حبله رود
این رود که به نام فیروزکوه نیز معروف است از فیروزکوه، سوادکوه و کوههاى شهمیرزاد سرچشمه مىگیرد. مهمترین شعبههاى آن، نمرود، گرمسار، دلىچاى و هویر است.
رود شور
این رود از کوههاى سلطانیه سرچشمه مىگیرد و پس از آبیارى ابهر، قزوین، ساوجبلاق و تهران به رودخانه کرج مىپیوندد.
علاوه بر این آبهاى زیرزمینى نیز در اشکال چاهها، قنوات و چشمهها مورد بهرهبردارى قرار گرفتهاند.
سومین شکل از منابع آب، سدها هستند که مهمترین آنها سد امیرکبیر، سد لتیان و سد لار مىباشد.
دو سد مخزنى امیرکبیر و لتیان در استان تهران وجود دارد که آب مهار شده در آنها عمدتا به مصرف آشامیدنى شهر تهران مىرسد. مقدار کمى از آب این سدها براى آبیارى مزارع کرج و ورامین استفاده مىشود.
سد امیر کبیر (رود کرج) از سال 1343 و سد لتیان (رود جاجرود) از سال 1346 مورد بهرهبردارى قرار گرفتهاند.
بخش مهمّى از آب سد مخزنى لار که بر روى رود لار در خارج از استان ساخته شده است، از طریق تونلى به طول 27 کیلومتر به حوزه آبخیز سد لتیان و رود جاجرود انتقال داده مىشود که سرانجام به مصرف شهر تهران مىرسد. ساختمان سد لار در سال 1359 به اتمام رسید و بعد از رفع برخى از اشکالات فنى در سال 1362 مورد بهرهبردارى قرار گرفت.