موضوع تحقیق :(( منابع آب استان زنجان))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
اگر چه شرایط طبیعى و جغرافیایى استان زنجان موجبات شکلگیرى دریاچهاى را فراهم نکرده است، اما شبکهاى از رودخانههاى فراوان در آن به وجود آورده است که کنارههاى این رودخانه چه در دشتها و چه در درهها، از جلوههاى زیباى طبیعت به شمار مىآیند.
مهمترین رودهاى استان زنجان عبارتند از:
رودخانه قزل اوزن
این رود که یکى از مهمترین رودخانههاى ایران و شهرستان زنجان است از کوههاى استان کردستان سرچشمه مىگیرد و از راه قشلاقات افشار در حومه خدابنده، وارد محدوده استان زنجان مىشود. قزل اوزن در حد فاصل کوههاى تالش و رشته کوههاى شمالى زنجان به طرف مشرق جریان مىیابد و در نزدیکى منجیل با دریافت آب «هزار رود» شاهرود پر آبتر مىشود و به طرف شمال با نام سفیدرود جریان مىیابد و سرانجام به دریاى مازندران سرازیر مىشود.
این رود در مسیر طولانى خود، با افزایش رطوبت و کاستن از سردى هوا، نقش مؤثرى در رونق کشاورزى منطقه ایفا مىنماید.
زنجان رود
این رودخانه که به زنجان چاى نیز معروف است، از چمن سلطانیه و کوههاى آق داغ سرچشمه مىگیرد و پس از گذاشتن از بخش حومه زنجان و اراضى چاى پاره، همراه رودخانههاى محلى کوچک، در نزدیکى رجین به قزل اوزن مىپیوندد.
ابهررود
از دیگر رودخانههاى استان ابهررود است که از جبهه شرقى چمن سلطانیه و کوههاى سندان داغ در غرب ابهر سرچشمه مىگیرد و با دریافت شاخههایى از رودخانههاى کوچک محلى، به طرف شرق و جنوب شرقى چمن سلطانیه جارى مىشود و پس از دریافت آب فرارود، در منطقه ضیأآباد تاکستان، در جنوب شرقى به سوى دریاچه حوض سلطان در قم سرازیر مىشود.
ایجرود
این رود از کوههاى جنوب زنجان سرچشمه مىگیرد و پس از سیراب کردن زمینهاى درهاى زیبا، در نزدیکى نیکى کند جامع السرا به قزل اوزن مىپیوندد.
سجاس رود
این رودخانه، از رودخانههاى نسبتا پر آبى است که از زمینهاى مجیدآباد خدابنده سرچشمه مىگیرد و پس از دریافت آب رودهاى محلى و گذشتن از دو آبادى سجاس و قلابى پائین، و سیراب کردن زمینهاى کنارهاى، به قزل اوزن مىریزد. آبادىهاى سجاس و قلابر از کانونهاى دیرینه زندگى انسان در زنجان مىباشند.
خر رود
این رودخانه از بلندىهاى خدابنده سرچشمه مىگیرد و به سمت شرق جریان مىیابد و پس از گذشتن از زمینهاى محمودآباد و نورآباد و سیرابکردن زمینهاى حصار ارمنى در آبگرم همدان، به رود آوج مىپیوندد. این رودخانه پس از طى مسیرى به دریاچه حوض سلطان قم مىریزد.
بزینه رود
این رودخانه از نزدیکى روستاهاى بزین، کهلا و کوههاى غربى خرقان سرچشمه مىگیرد و پس از سیراب کردن زمینهاى پیرامونى و بخش گرماب، همراه با رودخانههاى کوچک محلى در قریة اوصانلو به رود قزل اوزن مىپیوندد.
چشمهها
استان زنجان هم چون بسیارى از استانهاى کشور، داراى چشمههاى آب معدنى و طبیعى متعددى است که به طور سنتى مورد استفاده هزاران تن قرار مىگیرند.
اهم این چشمهها عبارتند از:
چشمه معدنى وننق زنجان
این چشمه در حدود 21 کیلومترى جاده زنجان ـ میانه و در دهکده وننق واقع شده است و راه آن از میان کشتزارها و تپههاى متعدد مىگذرد. چشمه بر بالاى تپهاى که 200 متر ارتفاع دارد، قرار گرفته است.
بررسى و آزمایش آب دو چشمه آب معدنى وننق نشان مىدهد که آب این چشمه، در ردیف آبهاى معدنى سولفاته کلسیک گرم است. چشمههاى دیگر آب گرم و آب معدنى استان عبارتند از:
ـ چشمه آب گرم روستاى آریومن در بخش ایجرود جاده بیجار
ـ چشمه آب گرم روستاى ابدل در جنوب غربى جاده زنجان ـ تبریز
ـ چشمه آب گرم روستاى گرماب در جنوب شرقى قیدار
ـ چشمه آب گرم میانج و حلب در انگوران
ـ چشمه آب معدنى روستاى مینگجه در بخش ماه نشان
در شهرستان ابهر نیز چشمههایى چون على بلاغى، وَزَن بولاغى یاسوتدوبلاغ، خاتون بلاغى، قلعه تپه، چنار، دانا اریدن و چشمه داخل مسجد جامع وجود دارد.