موضوع تحقیق :(( منابع آب استان خوزستان))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
1ـ آبهاى سطحى
استان خوزستان یکى از استانهایى است که از آبهاى سطحى بسیارى برخوردار است. آبهاى سطحى استان شامل رودخانههاى مختلف مىباشد.
رودخانههایى که در این استان جریان دارد از آبهاى کوهستانهاى بختیارى و لرستان و فارس سرچشمه گرفته از شمال و مشرق به طرف جنوب غربى سرازیر شده و جلگه خوزستان را از آبرفتهاى خود، ساخته و پرداخته کردهاند.
رودهاى مهمى که در این استان جریان دارند عبارتند از:
ـ رود کارون
کارون به طول 850 کیلومتر و عرض متفاوت، از درههاى تنگ عمیق در سرچشمه تا بستر پهن و گسترده در مصب، از بزرگترین و طویلترین رودهاى ایران است. سرچشمه آن از ارتفاعات زرد کوه بختیارى در جبال زاگرس (مغرب اصفهان) مىباشد.
در سال 1332 ه .ش جهت انتقال قسمتى از آب کارون به زایندهرود تونلى به طول 2841 متر به ظرفیت 30 مترمکعب در ثانیه بین سرچشمه رود کارون و زایندهرود حفر شده است، این تونل مىتواند در فصل خشکى و کم آبى بالغ بر 22 مترمکعب در ثانیه آب به زاینده رود برساند.
ـ رود گاماسیاب (سیمره، کرخه)
رود گاماسیاب از حوالى کوه الوند در همدان سرچشمه مىگیرد، پس از دریافت شعباتى از ملایر، تویسرکان و نهاوند از یک بستر باریک کوهستانى مىگذرد و در قریه بیستون از پاى بیستون عبور کرده به کرمانشاه مىرسد.
در کرمانشاه رود قره سو به آن ملحق مىشود پس از مشروب ساختن کرمانشاه و دریافت شعباتى چند مانند رود ماهى دشت و هلیلان و کرند وارد لرستان مىشود.
این رود در ادامه جریان خود و عبور از ایلام ضمن دریافت شعبات چندى به سوى جلگه خوزستان پیش مىرود.
در قسمت غربى خوزستان قسمتى از آب آن به مصرف آبیارى مىرسد و قسمتى دیگر به طرف دجله جریان مىیابد ولى قبل از آنکه به دجله برسد در باتلاقهاى شرقى دجله محو مىشود.
ـ رود جراحى
رود جراحى که خود از الحاق دو رود زال و مارون در کلات شیخ تشکیل مىشود از کوههاى شرقى خوزستان سرچشمه مىگیرد.
این رود خود به دو شاخه تقسیم مىشود، یک شاخه آن به نام رود شادگان به کارون ملحق مىگردد و شاخه دیگر که همان جراحى است در خلیج خور موسى به دریاى فارس مىریزد.
ـ اروند رود
این رود به طول حدود 100 کیلومتر که از الحاق دو رود دجله و فرات در خاک عراق تشکیل مىشود به سوى خلیج فارس جریان دارد در خاک ایران از کنار خرمشهر گذشته در مصب خود در غرب جزیره آبادان به دریا مىریزد. حدود نیمى از آن مرز ایران و عراق را تشکیل مىدهد.
پهناى این رود بین 500 تا 1000 متر و ژرفاى آن حدود 9 تا 15 متر مىباشد. این رود پرآبترین رودى است که به خلیج فارس مىریزد. از دیگر رودهاى این استان مىتوان به: بهمنشیر، دیز، بلا رود، شاهپور، دویرچ و هندیان اشاره نمود.
2ـ آبهاى زیر زمینى
بنا به گفته برخى از محققین حفر قنات قدیمىترین و بزرگترین اقدام ایرانیان در تهیه آب از روزگار باستان بوده است و سابقه آن را از 2500 سال پیش مىدانند.
آنچه مسلم است حفر قنات از دیرباز معمول بوده است و ایرانیان مبتکر حفر قنات بودهاند.
بر اساس آمار سال 76ـ1375 در خوزستان 2 رشته قنات با آبدهى 12 میلیون متر مکعب آب بوده است.
جهت استفاده از آبهاى زیر زمینى غیر از قنوات در بسیارى از نقاط ایران من جمله خوزستان چاههاى نیمه عمیق (معمولى) و عمیق نظیر کشورهاى دیگر وجود دارد که آبهاى آنها از چاههاى نیمه عمیق به وسیله چرخهاى دستى و از چاههاى عمیق از طریق تلمبه و پمپ به دست مىآید.
بر اساس آمار 1379 این استان داراى 1531 حلقه چاه عمیق و 1159 حلقه چاه نیمه عمیق بوده است. یکى دیگر از منابع آبهاى زیرزمینى چشمهها هستند. چشمههاى عمده موجود در این استان در دامنههاى شمالى و شرقى آن جارى است. آب این چشمهها به مصرف آب آشامیدنى روستائیان مىرسد. به مقدار کمى از آنها نیز براى مشروب کردن زمینهاى زراعتى به کار مىرود.
در سال 1366 در این استان 197 چشمه وجود داشته است.