موضوع تحقیق:((نا همواری های استان بوشهر))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
در سراسر سواحل جنوبى خلیج فارس از جمله سواحل استان بوشهر، رشته کوههایى کم و بیش مرتفع، مناطق باریک ساحلى را از نواحى داخلى ایران جدا مىکند.
ناهموارىهاى این مناطق جزء نواحى پست زاگرس جنوبىاند که ارتفاع آنها نسبت به زاگرس بلند، کمتر است و قوس چینها نیز بسیار ملایم و باز، بتدریج به ناودیس و طاقدیسها ختم مىشود و جلگههاى ساحلى منطقه، بر چنین ساختمانى منطبق مىباشند.
استان بوشهر از لحاظ پستى و بلندى به دو قسمت جلگهاى و کوهستانى تقسیم مىشود:
1ـ قسمت جلگهاى:
این قسمت در امتداد خلیج فارس قرار گرفته و از شمال و شمال غربى در ناحیه دیلم به سوى جنوب و جنوب شرقى تا دره مُند کشیده شده است.
عرض جلگه به حدود 140 کیلومتر مىرسد، پس از آن جلگه باریک و کم عرض مىشود تا جایى که در حد فاصل استان بوشهر و منطقه هرمزگان، کوهها مشرف به دریاست و جلگه مزبور از رسوبات رودهاى دالکى، مُند، اهرم و شاهپور شکل گرفته که در بین آن، شهرها و دیگر مراکز جمعیتى منطقه قرار دارد.
2ـ قسمت کوهستانى:
قسمت کوهستانى استان بوشهر از دو رشته عمده تشکیل مىشود که به موازات هم سرتاسر طول استان بوشهر را طى مىکنند. رشته اصلى آن بیشتر محدوده شمالى و شرقى این استان را در بر گرفته و دنباله رشته کوههاى زاگرس است.
این ارتفاعات از ناحیه «ماهور» در شهرستان کازرون شروع شده و از شمال شرقى برازجان و شمال غربى ناحیه اهرم و خورموج مىگذرد و در شمال دهستان درگاه به وسیله رود مُند قطع مىشود. سپس در ساحل جنوبى رودخانه مجددا ادامه پیدا کرده و از مرودشت عبور مىکند و به تدریج به ارتفاعات «لیتو» در شمال خنج از توابع شهرستان لار منتهى مىشود.
این ارتفاعات «گچ ترش» نام دارد و معروفترین قلل این رشته عبارتند از:
ـ ارتفاعات خورموج در ناحیه خورموج به بلندى 1800 متر؛
ـ کوه گیسکان در شرق برازجان به ارتفاع 2600 متر؛
ـ کوه سیاه در دشت پلنگ به ارتفاع 1500 متر؛
ـ کوه بزبز در شرق برازجان واقع است و 1420 متر ارتفاع دارد.
ـ ارتفاعات بوشکان در ناحیه اهرم که دامنه شرقى آن تا حدود فراشبند امتداد دارد و در آنجا به ارتفاعات «مخابر» محدود مىشود.
ـ ارتفاعات پازنان و کوه معروف هدا در ناحیه دارالمیزان.
بخش دیگرى از رشته کوههاى استان که در حاشیه خلیج فارس قرار گرفته که هر چه به سوى جنوب پیش مىرود به دریا نزدیکتر شده تا جایى که به داخل دریا نیز کشیده مىشود.
این ارتفاعات در ناحیه سفلى دهستان ثلاث از کرانه دور مىشوند و به ارتفاعات گاوبندى در شهرستان لار منتهى مىگردند. این رشته کوه به نام «نوکند» معروف است.
به دنبال ارتفاعات نوکند در سواحل تنگستان به رشته کوه کا (کارتنگ) قرار گرفته که مهمترین قله آن «درانگ» نام دارد که ارتفاع آن 1223 متر است.
قله کلات بوربال به بلندى 830 متر در ناحیه جنوبى تنگستان و قله کچور به ارتفاع 1603 متر در ناحیه کنگان نیز در این منطقه قرار دارند.
جزایر
جزیره خارک
این جزیره در فاصله 57 کیلومترى شمال غربى بوشهر و 38 کیلومترى بندر گناوه قرار دارد. طول تقریبى آن 8 کیلومتر و عرض آن 4 تا 5 کیلومتر و جزیرهاى مرجانى است.
جزیره خارک به واسطه سواحل عمیق براى ایجاد لنگرگاه از مزیتهاى نسبى ویژهاى بهرهمند است. امروزه کارشناسان این جزیره را به عنوان مرکز تأسیسات عظیم نفت برگزیدهاند.
جزیره خارکو
در شمال شرقى جزیره خارک قرار دارد و داراى تأسیسات عظیم بارگیرى نفت خام است.
جزیره شیف
در شمال بندر بوشهر قرار دارد و جزیرهاى ماسهاى است.
جزیره عباسک
بین بندر بوشهر و جزیره شیف قرار دارد و خالى از سکنه است.
جزیره ام الکرم و نخیلو
این دو جزیره خالى از سکنه و در حدود ناحیه بردخون قرار دارد.
جزیره گرم
این جزیره مقابل بردخون و دیّر در خلیجفارس است و داراى درختان جنگلى به نام گرم است.
جزایر قساف، مرغى، ته ماد و چراغى
این جزایر در مقابل ناحیه بردخون قرار دارند و خالى از سکنهاند.
جزیره فارسى
این جزیره در جنوب غربى جزیره خارک قرار دارد و طول آن 8 کیلومتر و عرض آن نیز در حدود 4 کیلومتر است.