موضوع تحقیق:((نا همواری های استان خراسان رضوی))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
استان خراسان با وسعت زیاد خود ناهمواریهاى فراوانى دارد که از لحاظ شکلشناسى و زمینساختى واجد اهمیت خاصى مىباشد. ناهموارىهاى خراسان را مىتوان از لحاظ زمینشناسى به سه دسته از جمله: کوههاى شمالى، کوههاى مرکزى و کوههاى جنوبى تقسیم کرد.
کوههاى شمالى این کوهها از شرق به کوههاى هندوکش در افغانستان و از غرب بعد از عبور از کف دریاى خزر، به کوههاى قفقاز در جمهورى آذربایجان متصل مىگردد. این کوهها که جهت شمال غربى ـ جنوب شرقى دارند، به چندین رشته تقسیم مىشوند: 1ـ ارتفاعات کُپه داغ ـ هزار مسجد این کوهها از شمال تا ترکمنستان و از شرق به ناحیه مرزى سرخس پیوند مىخورد. این ارتفاعات، یک واحد مستقل بوده که در طول گسلهاى متعدد فرونشسته است.
2ـ ارتفاعات آلاداغ ـ بینالود این کوهها در طولى حدود 360 کیلومتر از جنوب بجنورد آغاز شده و تا شمال نیشابور ادامه مىیابند. اهمیت این کوهها به خاطر رودهایى است که آب مورد نیاز شهرهاى مشهد و نیشابور را تأمین مىکند.
3ـ کوههاى منفرد دشتها و درههاى عریض آنها را از آلاداغ ـ بینالود جدا مىکند که مهمترین آن کوه جغتاى در جنوب دشت اسفراین مىباشد. این کوهها هر چند ارتفاع زیادى ندارند، ولى مانند سدى دره رود قرهسو را از کویر سبزوار جدا مىکنند.
کوههاى مرکزى
این کوهها در حد فاصل کوههاى شمالى و جنوبى استان واقع شدهاند که پهنه نسبتا وسیعى را دربر مىگیرند و شامل کوههایى است که از شمال سبزوار آغاز شده و تا مرز افغانستان ادامه دارد.
این کوهها، توپوگرافى متنوعى دارند و به رشتههاى متعددى تقسیم مىشوند.
معروفترین و بلندترین این کوهها که در مرکز این واحد قرار گرفته است، کوه سرخ نام دارد. این کوهها، با ساختمان پیچیده خود، به سمت شرق از ارتفاع آنها کاسته شده و سرانجام به کوههاى باخرز و فلات هشتادان منتهى مىگردند.
چهره ناهمواریهاى کوههاى مرکزى بر اثر فرسایش، تغییرات زیادى کرده است. در دورههاى مرطوب، کوهستانها فرسوده شده و مواد فرسایشى در چالهها روى هم انباشته شده است. و بدین ترتیب، در شرایط آب و هوایى خشک، به مرور زمان بیابانها را به وجود آورده است.
کوههاى جنوبى
این کوهها از جنوب کویر نمک آغاز شده و تا شمال دشت لوت گسترده شده است که شامل کوههاى طبس، قاینات و بیرجند مىباشد.
این کوهها، اساسا چهره مناطق بیابانى را دارند. بخش جنوبى این کوهها، از رسوبات بادى پوشیده شده است. این کوهها تحت تأثیر هسته مقاوم لوت قرار گرفتهاند و شامل گسلهایى هستند که در جهات مختلف سنگها را شکستهاند.
از خصوصیات مهم این منطقه، فعالیتهاى شدید تکتونیکى (زلزلهاى) است که باعث پیدایش گسلهاى متعددى از قبیل گسل خضرى، نوزاد و کریزان شده است و وجود همین گسلهاست که زلزلههاى متناوب و پى در پى جنوب خراسان را توجیه مىکند. در تغییر چهره این ناهمواریها، علاوه بر آبهاى روان، فرسایش مکانیکى نیز به علت تغییرات پیوسته دما در طول شبانه روز، فوقالعاده مؤثر بوده است.
درهها و جلگهها
روند شرقى ـ غربى ارتفاعات بلند در بخش شمالى استان سبب درههاى وسیع و دشتهاى آبرفتى شده که نقش بسیار مهمى در اقتصاد کشاورزى استان دارد.
مهمترین این دشتها در شهرستانهاى: مشهد، قوچان، شیروان، تربت جام، فریمان، نیشابور، سبزوار، تربت حیدریه، کاشمر و... واقع شدهاند.