موضوع تحقیق:((نا همواری های استان هرمزگان))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
ناهموارىهاى منطقه
بخش عمدهاى از مساحت این استان را مناطق کوهستانى در بر گرفته و کوههاى این منطقه ادامه رشته کوههاى زاگرس است که به تدریج از شمال غربى به جنوب شرقى کشیده شده است و به مرور از ارتفاعات کاسته مىشود تا سرانجام به تپه ماهورهاى آهکى، گچى و شنى تبدیل مىشود و سپس به زمینهاى پست ساحلى که در امتداد خلیجفارس و دریاى عمان قرار دارد، مىپیوندد. این ناحیه پست ساحلى در اطراف تنگه هرمز وسعت بیشترى پیدا مىکند.
مهمترین کوههایى که در این استان قرار دارند عبارتند از:
کوه فارغان (هماک)
کوه فارغان در 78 کیلومترى شمال بندرعباس با ارتفاعى برابر با 3267 متر قرار دارد و رودهاى ماشارى، وایکان، نسا و مزرعه از این کوه سرچشمه مىگیرد. این کوه مساحتى بالغ بر 1100 کیلومتر مربع را در بر دارد.
کوه شب (شو)
این کوه در 101 کیلومترى شمال شرقى بندر لنگه واقع گردیده و ارتفاع آن 2681 متر است. این کوه از بلندترین کوههاى جنوب ایران محسوب مىشود. رودخانه شور قسمتى از دامنه شمالى این رشته را رو به شرق مىپیماید.
کوه گنو
کوه گنو در 29 کیلومترى شمال غربى بندرعباس واقع است و ارتفاع آن 2347 متر مىباشد. این کوه دهستانهاى فین، سیاهو و ایسین را از هم جدا مىکند و در مقایسه با آب و هواى گرم بندرعباس، داراى آب و هواى نسبتا معتدل است و به همین مناسبت از اهمیت خاصى برخوردار است. این کوه با ابعادى معادل 34 کیلومتر طول و 5 تا 15 کیلومتر عرض دارد و مساحتى بالغ بر 350 کیلومتر مربع را دربر گرفته است.
کوه بشاگرد
رشته کوه بشاگرد غربى در شهرستان جاسک به شکل عدد هشتى است که یک ضلع آن در امتداد شمال ـ جنوب و ضلع دیگر آن تقریبا به صورت افقى قرار گرفته است و در واقع دو رشته نسبتا متمایزى را به نام رشته بشاگرد شرقى و رشته بشاگرد غربى پدید آورده است. بلندترین قله آن کوه «مهره» (دهستان بشاگرد غربى شهرستان جاسک) نام دارد که ارتفاع آن حدود 2046 متر مىباشد.
از جمله دشتهایى که در این استان وجود دارند که مىتوان دشت فاریاب، کردى، مسافر آباد، رودان، احمدى، شمیل، تخت، گنو، فارغان، فین و رضوان، کهورستان و دشتایسینرانامبرد.
از جمله کوههاى دیگرى که مىتوان در این استان نام برد عبارتند از: کوه بناب، ناخ، مهرگان، بند هوشدان، سرملا، سیبا، پشت کوه، سیاه و ... .
خلیجفارس داراى جزایر متعددى است که هر کدام عناصر منحصر به فردى از طبیعت این خطه از سرزمین ایران را به نمایش مىگذارند. اهم این جزایر عبارتند از:
جزیره قشم
جزیره قشم بزرگترین جزیره ایران است که در تنگه هرمز قرار دارد. طول آن 115 کیلومتر و عرض آن از 10 تا 35 کیلومتر متغیر است. شهر قشم، مرکز این جزیره، در شمال شرقى جزیره واقع شده است و وسعت آن 3 کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریا 10 متر است.
مساحت جزیره 1430 کیلومتر مىباشد و فاصلهاش تا بندرعباس 20 کیلومتر است. کوتاهترین فاصله آن از لافت کهنه تا بندر پل در حدود 2 کیلومتر است. مرتفعترین نقطه این جزیره در 35 کیلومترى خاور باسیدو و به نام «کیش کوه» داراى ارتفاع 350 متر است و از نمک تشکیل شده است.
جزیره کیش
این جزیره بیضى شکل با مساحت 7/89 کیلومتر مربع و با طول 6/15 و عرض 7 کیلومتر، در جنوب غربى بندرعباس و در میان آبهاى نیلگون خلیجفارس واقع شده است. فاصله دریایى این جزیره تا بندر لنگه 50 مایل دریایى است. جزیره کیش از نظر محیط زیست طبیعى، یکى از بکرترین مناطق خلیجفارس است.
جزیره لاوان
این جزیره از شمال شرقى به بندر مقام، از شرق به جزیره شتور و از جنوب به حوزههاى نفتى رسالت، رشادت و سلمان محدود مىشود. وسعت این جزیره 76 کیلومتر مربع است و پس از قشم و کیش بزرگترین جزیره ایران در آبهاى خلیجفارساست. فاصله این جزیره تا بندر لنگه 91 و تا بندرعباس حدود 198 مایل دریایى است. جزیره لاوان دورترین جزیره نسبت به مرکز استان هرمزگان است. آب و هواى آن گرم و مرطوب و دماى آن در تابستان به حدود 50 درجه مىرسد.
جزیره هندورابى
جزیره هندورابى با 8/22 کیلومتر مربع مساحت در 8 کیلومترى کرانههاى جنوبى ایران، در فاصله 325 کیلومترى بندرعباس و 1333 کیلومترى بندر لنگه میان دو جزیره کیش و لاوان قرار گرفته است. این جزیره سرزمین هموار و تقریبا بدون عارضه طبیعى است. بلندترین نقطه آن 90/33 متر و بزرگترین قطر آن 5/7 کیلومتر است. این جزیره از یک رشته ارتفاعات کوتاه پوشیده شده است و کرانههاى آن با شیب ملایمى به دریا منتهى مىشود.
جزیره شتور
جزیره شتور در فاصله حدود 5/1 کیلومترى جنوب شرقى جزیره لاوان قرار دارد. طول جزیره 7/1 کیلومتر و عرض آن 800 متر است. جزیره شتور غیر مسکونى است و هیچ گونه فعالیتى در آن دیده نمىشود. این جزیره از با ارزشترین و مهمترین پناهگاههاى حیات وحش (پرندگان، لاکپشتهاى دریایى) در خلیجفارس و دریاى عمان است.
جزیره لارک
جزیره لارک با 7/48 کیلومتر مربع مساحت، در فاصله 18 مایل دریایى از بندرعباس و 6 مایل دریایى از شهر قشم و در جنوب شرقى این شهر، در تنگه هرمز قرار دارد. این جزیره از کوههاى آتشفشانى مخروطى شکل تشکیل شده است. بلندترین نقطه آن 138 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بزرگترین قطر آن 6/10 کیلومتر مىباشد.
جزیره هرمز
جزیره هرمز مانند صدفى با 9/41 کیلومتر مربع وسعت در فاصله 10 مایلى جنوب شرقى بندرعباس و در میان آبهاى خلیجفارس قرار گرفته است. سطح جزیره هرمز را طبقات سازندهاى رسوبى و آتشفشانى تشکیل داده است و طبقات نمکى نیز به صورت تپههایى، قسمت اعظم جزیره را پوشانده است و اکثرا از جنس نمک طعام مىباشند. بلندترین نقطه آن 186 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بزرگترین قطر آن 8 کیلومتر است. به دلیل بارشهاى اندک جوى و نمکى بودن خاک و شور بودن آب، هیچ نوع مرتع و گیاه در جزیره وجود ندارد.
جزیره هنگام
این جزیره 6/33 کیلومتر مربع مساحت دارد و به شکل مخروطى ناقصى است که در کرانههاى جنوبى جزیره قشم واقع شده است. فاصله آن تا بندرعباس حدود 43 مایل دریایى مىباشد. این جزیره ارتفاعات پست آهکى دارد و بلندترین نقطه آن کوه فاکس با 106 متر و کوه نشونه با 103 متر ارتفاع است. بزرگترین قطر آن از روستاى هنگام کهنه تا روستاى هنگام جدید 9 کیلومتر است.
جزیره ابو موسى
جنوبىترین جزیره ایرانى آبهاى خلیجفارس، جزیره ابو موسى است. این جزیره در 222 کیلومترى بندرعباس و همچنین در 75 کیلومترى بندر لنگه واقع شده است. جزیره ابو موسى یکى از 14 جزیره استان هرمزگان است که بیشترین فاصله را از سواحل ایرانى خلیجفارس را دارد و طول و عرض آن در حدود 5/4 کیلومتر است. شهر ابو موسى مرکز شهرستان ابو موسى مىباشد. ارتفاع آن از سطح دریا 46 متر و مساحت آن 2/2 کیلومتر مربع است. جزیره ابو موسى نزدیکترین پهنه خشکى از خاک ایران به خط استوا است که آب و هواى مرطوب و گرمترى دارد.
جزیره تنب بزرگ
این جزیره در فاصله 97 مایل دریایى از بندرعباس و در فاصله 27 مایل دریایى از شمال شرقى ابو موسى واقع شده است. طول آن 9/3 کیلومتر و عرض آن 75/3 کیلومتر و مساحت آن 3/10 کیلومتر مربع مىباشد. مرتفعترین نقطه جزیره تنب 53 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
جزیره تنب کوچک
این جزیره مثلث شکل در 6 مایلى غرب جزیره تنب بزرگ قرار دارد. فاصله آن تا مرکز استان، از طریق دریا، حدود 105 مایل دریایى مىباشد. بزرگترین قطر جزیره 9/1 کیلومتر و مساحت آن حدود 2 کیلومتر مربع است. این جزیره غیر مسکونى است و مرتفعترین نقطه آن از سطح دریا، 32 متر ارتفاع دارد.
جزیره سیرى
این جزیره در قلب آبهاى خلیجفارس قرار دارد و فاصله آن تا مرکز شهرستان ابوموسى که در قسمت شرقى جزیره سیرى واقع شده، در حدود 50 کیلومتر است. همچنین فاصله دریایى آن تا مرکز استان، در حدود 152 مایل دریایى است. وسعت جزیره سیرى 3/17 کیلومتر مربع مىباشد. این جزیره فاقد پستى و بلندى بوده و نسبتا مسطح است. مرتفعترین نقطه آن 24 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و بزرگترین ابعاد طولى آن جزیره، 1/6 و عرض آن 6/4 کیلومتر است.
جزیره فرور بزرگ
یکى دیگر از جزایر استان هرمزگان، جزیره فرور بزرگ است که در فاصله 36 مایلى شهر ابو موسى و در فاصله حدود 141 مایلى بندرعباس قرار دارد. فاصله آن تا نزدیکترین نقطه سواحل ایران، در حدود 20 کیلومتر و مساحت آن 2/26 کیلومتر مربع و ارتفاع بلندترین نقطه آن از سطح دریا 145 متر است. سطح جزیره از تپه ماهورهاى کوچک تشکیل شده است. این جزیره بر روى یکى از کمربندهاى زلزله خیز جهان قرار دارد. رنگ آب در نزدیکى جزیره سیاه است. جزیره شیبهاى تند و پرتگاههایى دارد که گاهى ارتفاع آنها از 10 متر بیشتر است.
جزیره فرور کوچک این جزیره در قسمت شمال غربى جزیره ابو موسى واقع شده است و حدود 36 مایل دریایى تا شهر ابو موسى و 149 مایل دریایى تا بندرعباس فاصله دارد. مساحت این جزیره 5/1 کیلومتر مربع و مرتفعترین نقطه آن از سطح دریا 36 متر است. بزرگترین ابعاد طول و عرض جزیره، 4/1 در 1/1 کیلومتر مىباشد.