موضوع تحقیق:((نا همواری های استان لرستان))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
ناهموارىهاى منطقه
استان لرستان در بخش میانى سلسله جبال زاگرس قرار دارد و بیش از 85 درصد مساحت استان را کوهها و ارتفاعات تشکیل مىدهند. لرستان به دو قسمت مشخص پشتکوه و پیشکوه تقسیم شده که به وسیله رشته عظیم کبیر کوه از همدیگر جدا مىشوند، بخش شرقى کبیر کوه به نام پیشکوه و بخش غربى آن به نام پشتکوه موسوم است.
بطور کلى کوههاى استان لرستان عبارتند از:
ـ کبیر کوه که در ساحل رودخانه صیمره قرار گرفته و بلندترین نقطه آن حوالى زیارتگاهى به نام امامزاده احمد است و 2800 متر ارتفاع دارد.
ـ کوه کیالان که از کرانههاى کشکان رود شروع و به رودخانه زال ختم مىشود و در بلندترین نقطه در حدود 2000 متر ارتفاع دارد.
ـ کوه کرناس که از منطقه دهلیج شروع و به رودخانه سزار ختم مىشود و از قلل معروف این کوه، بوکان، کرکى و زهتاب قابل ذکرند و بلندترین نقطه آن 3500 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
ـ تخت دره که از کرانههاى رودخانه زال شروع و به دز ختم مىشود.
ـ کوه گرى که بعد از کبیرکوه بزرگترین کوه لرستان محسوب مىشود و در حوالى بخش الشتر و دلفان قرار گرفته است. بلندترین نقطه این کوه 3500 متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
ـ کوه چهل نابالغان، این کوه نیز در مجاور کوه گرى قرار دارد.
ـ کوه چغا دزدان، این کوه در میانه بخش لفان قرار دارد.
ـ کوههاى شاه ویلان و سرخه کوه و مهراب و کوهسنگى و دال گیر که آب قرهسو از کنار آن مىگذرد نیز در بخش دلفان از شهرستان خرمآباد قرار دارند.
ـ کوههاى زردلان کوه و مانشیت نیز در شمال غربى لرستان قرار دارند و همگى میان استان کرمانشاه و لرستان واقع گردیده است. ـ سفید کوه در جنوب غربى شهر خرمآباد که دنبال این کوه سیاهدان نامیده مىشود و کوه بر آفتاب نیز در جنوب غربى خرمآباد واقع گردیده است.
ـ یافته کوه که در نزدیکى خرمآباد قرار دارد.
ـ کوه چُل که از کشکان شروع و در حدود 2000 متر ارتفاع دارد، این کوه و کوه پُل در کنار رود قره سو قرار دارد. ـ کوه ورزا که از تنگ تیر شروع و به صیمره و زردلان رود ختم مىشود.
ـ کوه زنگول که ارتفاع آن در بلندترین نقطه در حدود 2500 متر است.
ـ کوه چنگرى که از کنار سیمره شروع و در دهستان طرهان خاتمه یافته است. زیارتگاه امامزاده محمد در این کوه واقع و ارتفاع آن به 2000 متر مىرسد.
ـ کوه هیزم آباد که از کشکان تا جلگه کیش ادامه داشته و رشتههاى دنبال هم کلخانى، سرآسان، و بلوران دنباله این کوه مىباشد. نام دیگر این کوه سیلامار است.
ـ کوههاى چناران و دم ویسیان نیز از کشکان رود شروع و به رود صیمره ختم مىشود.
ـ کوه مِلَه که همراه با رشته دیگرى به نام قاشاب کوه شمال شرقى دره صیمره را تشکیل مىدهد، که این کوه و کوههاى سرگچ و میان آسیاب یک سلسله واحد را تشکیل مىدهند.
ـ کوه پونه بین شهرستان خرمآباد و بروجرد، در بلندترین نقطه 2700 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. گردنههاى معروف این کوه رازان و زاغه در شاهراه خوزستان ـ تهران است.
ـ کوههاى ازگنه، چال خایه، سه کلاهان و بلومان نیز در جوار هم واقع شدهاند. از کوه سه کلاهان در مهمیل رشتهکوهى به نام یاسین جدا مىشود.
ـ کوه شترمُل که در بلندترین نقطه 3000 متر ارتفاع دارد.
ـ کوه سیاه کمر یا مخمل کوه در منطقه رباط از سفیدکوه جدا و به سوى جنوب غربى مىرود و رشته کوههاى دارابسى و کفشگران نیز دنبال این کوه مىباشد. تنگه زاهد شیر در این کوه است.
ـ کوه کلا در امتداد هشتاد پهلو از کرانههاى رود سزار شروع و تا جلگه کرگاه کشیده شده و قسمت شرقى آن چنار کل نامیده مىشود.
ـ کوه قاف، که نوک مخروطى زیبا و دیدنى آن در شهر خرمآباد دیده مىشود. در دنبال این کوه، کوه شهنشاه قرار دارد.
ـ کوههاى بالا گریوه که عبارتند از: کوه کلا، کوه هشتاد پهلو که دنبال سلسلههاى کیالان و دهلیچ است و اغلب کوههاى منطقه بالاگریوه به صورت خطوط موازى با کبیرکوه درآمدهاند.
از دیگر کوههاى مهم استان لرستان باید اشترانکوه را نام برد که ارتفاع آن حدود 4150 متر مىباشد و در 39 کیلومترى جنوب غربى الیگودرز واقع است.
این کوه سرچشمه رودخانههاى مهره زرین، ماربره، گهر رود، دره دایى و دره زندان است و از جمله بلندترین کوههاى کوهستان زاگرس به شمار مىرود.
قلل مهم این کوهستان از شمال غربى به جنوب شرقى عبارتند از: چال میشان، گل گل 4050 متر، گل گهر، سن بران 4150، کوله لایو، میرزایى، فیالسون، لگه، سراب شاه تخت، سوزنى مهر جمال، مهر جمال، پیاره دره تخت 3800 متر، پیاه کمندون ازنا دره و کوله جنو.