موضوع تحقیق:((نا همواری های استان سمنان))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
ناهموارىها
استان سمنان در دامنههاى جنوبى سلسله جبال البرز واقع شده که ارتفاع آن از شمال به جنوب کاسته شده و سرانجام به دشت کویر ختم مىگردد. رشته کوههاى البرز از کوههاى طالش در مغرب شروع و تا ارتفاعات خراسان در مشرق کشیده شده است و این رشته ممتد از نظر جهتگیرى در مشرق و مغرب تفاوتهایى پیدا مىکند. تا حبله رود در قسمت مغرب، جهت کوهها از شمال غربى به سوى جنوب شرقى است. در حالى که در مشرق این رودخانه امتداد این کوهها جهت معکوس دارد، یعنى از جنوب غربى به طرف شمال شرقى متوجه مىشود. این دیوار به صورت قوس بزرگى است که به سمت شمال باز مىشود و مناطق پست و مسطح اطراف دریاى خزر را از فلات مرتفع مرکزى ایران (استان سمنان) جدا مىکند.
ارتفاعات شمال این استان در جنوب این دیوار کوهستانى قرار گرفته است که مشخصات آن در ذیل مىآید:
بخش شرقى البرز
کوههاى البرز شرقى نسبت به البرز غربى، که ارتفاعات آن رو به نقصان مىگذارد، کم عرضتر و باریکتر هستند؛ تا آنجا که در 200 کیلومترى شرق دریاى خزر ارتفاعات آن به دشت «آرموت لى» منتهى مىشود.
عرض رشته کوه البرز در این منطقه از 120 کیلومتر در فیروزکوه در فاصله بین دامغان و گرگان به 60 کیلومتر تقلیل یافته و در شمال شرقى شاهرود فقط به 30 کیلومتر مىرسد.
در قسمت شرقى از ارتفاعات البرز هم به همین نسبت کاسته مىشود، به طورى که در حوالى جاجرم در قلعه خورکوه ارتفاع آن به 2819 متر رسیده و از آن پس به صورت فلاتى با ارتفاعات ناچیز در مىآید.
مهمترین ارتفاعات البرز شرقى در ناحیه استان سمنان عبارتند از:
سلسله جبال البرز در سمنان
کوههاى البرز با ارتفاع متوسط 3200 متر، شهرستان سمنان را از استان مازندران جدا مىسازد و قله معروف آن «نىزوا» در شمال غربى شهمیرزاد واقع شده است.
سلسله جبال البرز در شاهرود
این قسمت از البرز منبع اصلى رودها و قنوات این منطقه مىباشد. در قسمت جنوبى این سلسله اصلى، کوههاى کم ارتفاع موازى با رشته اصلى کشیده شده که آنها نیز با نزدیک شدن به دشت کویر کم ارتفاعتر مىشوند.
قلل مهم این ارتفاعات، قله «خوش ییلاق» با 2802 متر، قله «خیاشک» با 2670 متر و قله «ابر» با ارتفاع 2630 متر مىباشند.
سلسله جبال شمال دامغان
رشته کوههایى به نام «سفید کوه» در شمال دامغان قرار گرفته که تا شاهکوه امتداد دارند. در حد فاصل بین دامغان و سمنان شاخهاى از سفید کوه جدا گشته، به طرف کویر نمک فرو مىافتد که کوههاى آن «سلطان شاهرخ» و «پنجکوه» مىباشند.
کوههاى شمال گرمسار
کوههاى شمال گرمسار، رودخانه حبله رود را بریده و به دو قسمت تقسیم کرده است. این کوهها مانند حصارى در شمال شهر گرمسار قرار گرفته است. مهمترین قلل آن «سولک» و «سرهُر» و «کلرز» مىباشند.
دشتها
اگر چه در این استان، دشت کویر و ارتفاعات البرز، نقش محدود کنندگى وسعت آن را به عهده دارند، اما رشته کوهها یى که از شمال جدا گردیده ارتباط بین شهرها را گاهى قطع مىکند. رشته کوههاى پراکنده جنوبى این استان، دشتهایى را به وجود آورده که از آن جمله مىتوان دشت گرمسار، ایوانکى، چاله دامغان، میامى و مخروط افکنه شاهرود را نام برد.