تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

موضوع تحقیق:((نا همواری های استان گیلان))

موضوع تحقیق:((نا همواری های استان گیلان))




برای مشاهد به ادامه مطلب بروید

ناهموارى‏هاى منطقه

 

1ـ کوه‏ها

 

کوه‏هاى استان قسمتى از مجموعه ناهموارى‏هاى جنوب و جنوب غربى دریاى خزر را تشکیل مى‏دهند که از رود آستارا در شمال آغاز و تا کوه‏هاى سوماموس در شرق امتداد پیدا مى‏کند. این ناهموارى‏ها از رشته کوه‏هاى غربى و شرقى تشکیل یافته‏اند.

 

الف) رشته کوه‏هاى غربى

 

رشته غربى شامل کوه‏هاى تالش، ماسوله و پشته کوه مى‏باشد و از دره رود آستارا تا تنگ منجیل امتداد دارد و شامل چندین رشته چین خوردگى موازى نامتقارن، در جهت شمال به جنوب است که به قسمتى از جلگه گیلان مشرف بوده و پوشیده از جنگل و دامنه غربى آن داراى شیب کمى مى‏باشد. این رشته کوه‏ها میان آذربایجان و دریاى خزر قرار گرفته و مانع عبور بخار آب منطقه به ناحیه آذربایجان مى‏گردد.

 

از قله‏هاى مهم این ناحیه مى‏توان قله بکروداغ، بفروداغ، ماسوله داغ را نام برد.

 

ب) رشته کوه‏هاى شرقى

 

رشته کوه‏هاى شرقى شامل بخش غربى کوه‏هاى البرز است. این ناحیه از چندین رشته چین خوردگى موازى نامتقارن که از دره سفید رود آغاز و تا کوه‏هاى استان مازندران امتداد پیدا کرده، تشکیل شده است و شامل ناهموارى‏هاى ناحیه دیلمان، لاهیجان، عمارلو و خزران مى‏باشد. شیب تند این ناهموارى‏ها به سوى دریاى خزر و شیب کم آن به سوى دره شاهرود است.

 

از قله‏هاى مهم این منطقه مى‏توان از قله دلفک (درفک)، نانش کوه و خشتچال نام برد.

 

برخى از مجموعه رشته کوه‏هاى استان گیلان عبارت است از: الله برلوداغ، بردکوداغ، پیش کسرى داغ و چرسو داغ در شهرستان تالش، نیزه سر در شهرستان رشت، استلخ بار، اسلار، شیرانک، شیرکوه و نور برهنه در شهرستان رودبار، ترمى سرا و توکاس در شهرستان رودسر، توکتوکا، شدول داغ، ماسوله داغ نهر آب در شهرستان فومن، ابرازمین، بیچار قراسو و گاو خسب در شهرستان لاهیجان و پرشکوه و خرم دشت در شهرستان لنگرود.

 

2ـ جلگه‏ها

 

جلگه‏هاى گیلان شامل ناحیه‏اى آبرفتى است که بین دامنه‏هاى شمالى کوه البرز و سواحل جنوبى دریاى خزر قرار دارد. این جلگه‏ها به دو بخش جلگه‏هاى باریک شرقى و شمال غربى و جلگه‏هاى مرکزى تقسیم مى‏شوند.

 

الف) جلگه‏هاى باریک شرقى و شمال غربى

 

این ناحیه جلگه‏اى در شمال غرب و شرق استان گیلان، به صورت نوار باریکى بین سواحل خزر و دامنه شمالى البرز، تحت تأثیر رودخانه‏هاى ساحلى به صورت سیلابى قرار مى‏گیرد و شامل دو بخش است:

 

1ـ جلگه‏هاى بلند واقع در بالا دست که توسط رودخانه‏ها بسترى عمیق در آنها ایجاد شده است.

 

2ـ جلگه‏هاى پست با وسعتى محدود که داراى شیبى ملایم بوده و بخشهایى از آن عبارت از مخروطه‏اى رسوبى است که در دهانه رودهایى چون گرگانرود، قلعه رودخان، پسیخان و صیقلان رود تشکیل شده است و بخشى از آن مناطق باتلاقى در حاشیه ساحل مانند مرداب لنگرود، مرداب انزلى در مرکز رشته تپه‏هاى ماسه‏اى جدید که به موازات خط ساحل کشیده شده است.

 

ب) جلگه‏هاى مرکزى

 

این جلگه‏ها در مثلثى در حد فاصل امامزاده هاشم، انزلى و چمخانه تشکیل شده است و بر خلاف جلگه‏هاى شرقى و غربى وسعت زیادى دارد. وجود گسلى که رشته کوههاى غربى را از سلسله جبال البرز جدا کرده، وسعت این جلگه را افزایش داده است.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد