موضوع تحقیق:((نا همواری های استان گیلان))
برای مشاهد به ادامه مطلب بروید
ناهموارىهاى منطقه
1ـ کوهها
کوههاى استان قسمتى از مجموعه ناهموارىهاى جنوب و جنوب غربى دریاى خزر را تشکیل مىدهند که از رود آستارا در شمال آغاز و تا کوههاى سوماموس در شرق امتداد پیدا مىکند. این ناهموارىها از رشته کوههاى غربى و شرقى تشکیل یافتهاند.
الف) رشته کوههاى غربى
رشته غربى شامل کوههاى تالش، ماسوله و پشته کوه مىباشد و از دره رود آستارا تا تنگ منجیل امتداد دارد و شامل چندین رشته چین خوردگى موازى نامتقارن، در جهت شمال به جنوب است که به قسمتى از جلگه گیلان مشرف بوده و پوشیده از جنگل و دامنه غربى آن داراى شیب کمى مىباشد. این رشته کوهها میان آذربایجان و دریاى خزر قرار گرفته و مانع عبور بخار آب منطقه به ناحیه آذربایجان مىگردد.
از قلههاى مهم این ناحیه مىتوان قله بکروداغ، بفروداغ، ماسوله داغ را نام برد.
ب) رشته کوههاى شرقى
رشته کوههاى شرقى شامل بخش غربى کوههاى البرز است. این ناحیه از چندین رشته چین خوردگى موازى نامتقارن که از دره سفید رود آغاز و تا کوههاى استان مازندران امتداد پیدا کرده، تشکیل شده است و شامل ناهموارىهاى ناحیه دیلمان، لاهیجان، عمارلو و خزران مىباشد. شیب تند این ناهموارىها به سوى دریاى خزر و شیب کم آن به سوى دره شاهرود است.
از قلههاى مهم این منطقه مىتوان از قله دلفک (درفک)، نانش کوه و خشتچال نام برد.
برخى از مجموعه رشته کوههاى استان گیلان عبارت است از: الله برلوداغ، بردکوداغ، پیش کسرى داغ و چرسو داغ در شهرستان تالش، نیزه سر در شهرستان رشت، استلخ بار، اسلار، شیرانک، شیرکوه و نور برهنه در شهرستان رودبار، ترمى سرا و توکاس در شهرستان رودسر، توکتوکا، شدول داغ، ماسوله داغ نهر آب در شهرستان فومن، ابرازمین، بیچار قراسو و گاو خسب در شهرستان لاهیجان و پرشکوه و خرم دشت در شهرستان لنگرود.
2ـ جلگهها
جلگههاى گیلان شامل ناحیهاى آبرفتى است که بین دامنههاى شمالى کوه البرز و سواحل جنوبى دریاى خزر قرار دارد. این جلگهها به دو بخش جلگههاى باریک شرقى و شمال غربى و جلگههاى مرکزى تقسیم مىشوند.
الف) جلگههاى باریک شرقى و شمال غربى
این ناحیه جلگهاى در شمال غرب و شرق استان گیلان، به صورت نوار باریکى بین سواحل خزر و دامنه شمالى البرز، تحت تأثیر رودخانههاى ساحلى به صورت سیلابى قرار مىگیرد و شامل دو بخش است:
1ـ جلگههاى بلند واقع در بالا دست که توسط رودخانهها بسترى عمیق در آنها ایجاد شده است.
2ـ جلگههاى پست با وسعتى محدود که داراى شیبى ملایم بوده و بخشهایى از آن عبارت از مخروطهاى رسوبى است که در دهانه رودهایى چون گرگانرود، قلعه رودخان، پسیخان و صیقلان رود تشکیل شده است و بخشى از آن مناطق باتلاقى در حاشیه ساحل مانند مرداب لنگرود، مرداب انزلى در مرکز رشته تپههاى ماسهاى جدید که به موازات خط ساحل کشیده شده است.
ب) جلگههاى مرکزى
این جلگهها در مثلثى در حد فاصل امامزاده هاشم، انزلى و چمخانه تشکیل شده است و بر خلاف جلگههاى شرقى و غربى وسعت زیادى دارد. وجود گسلى که رشته کوههاى غربى را از سلسله جبال البرز جدا کرده، وسعت این جلگه را افزایش داده است.