موضوع تحقیق:(( آب وهوا ی کردستان))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
با توجه به عرض جغرافیایى استان، که در منطقه معتدل شمالى قرار گرفته مىبایست داراى آب و هواى معتدل و یکنواخت باشد. اما عوامل متعدد دیگر موجب نامعتدل بودن هواى استان شده است.
در منطقه کردستان چندین نوع توده هواى مختلف مؤثر مىباشد که عبارتند از:
1ـ توده هواى مدیترانهاى
داراى درجه حرارت بالا و رطوبت زیاد مىباشد که در اثر صعود بر روى کوهستانهاى غرب و شمال، باعث بارندگىهاى زیاد مىگردد، که به طور معمول با سیستمهاى فشار کم همراه بوده و در فصلهاى زمستان و بهار و پاییز بیشتر از تابستان، استان کردستان را تحت تأثیر قرار مىدهد. اصولا همین توده هوا بیشتر موجب بارندگى در غرب کشور مىشود.
2ـ تودههاى اروپایى
این قبیل توده هوا بیشتر از شمال غرب کشور وارد مىشود. این تودهها، در بهار و پاییز موجب رگبارهاى موقت و رعد و برق و در زمستان موجب ریزش موقت برف مىشود.
3ـ توده هواى گرم و خشک
از شمال افریقا و عربستان سعودى و نقاط مرکزى در فصل تابستان منطقه را تحت تأثیر قرار مىدهد و درجه حرارت این هوا بسیار زیاد و رطوبت آن بسیار کم است و 3 تا 4 ماه از سال در استان کردستان و سایر مناطق کشور ساکن است.
4ـ توده هواى سرد و خشک
ازشمال شرقى کشور وارد مىشود. منشاء این هوا، هواى سردسیرى است. این هواى سرد و خشک از اواسط پاییز تا اواخر زمستان و در بعضى مواقع تا اوایل بهار بطور متناوب وارد ایران مىشود. در واقع فلاتها و دشتهاى وسیع در شهرستانهاى سقز، بیجار و قروه فوق العاده سرد مىباشد و جلگههاى مریوان و بانه معتدلتر است. تابستانهاى این استان معتدل یا کمى گرم است و فصل بهار بسیار کوتاه و بر عکس پاییز و زمستانى طولانى دارد.
در بعضى از مناطق کردستان اختلاف درجه حرارت زمستان و تابستان (30- درجه تا 40+ درجه) گاهى تا 70 درجه مىرسد. و میزان بارندگى سالیانه بطور متوسط 500 میلیمتر بوده و شهرستان مریوان پربارانترین جاى استان مىباشد.
میانگین بارندگى در سال 1377 حدود 9/264 میلیمتر گزارش شده است. در این سال بیشترین میزان بارندگى مربوط به شهرستان مریوان با 2/573 میلیمتر و کمترین مقدار مربوط به شهرستانهاى بیجار با حدود 47/23 میلیمتر بوده است.