تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

تحقیق جغرافیا دوم دبیرستان

سید محمد حسین هاشمی

موضوع تحقیق :(( محیط زیست استان ایلام و تهران و خراسان رضوی ))


موضوع تحقیق :(( محیط زیست استان ایلام و تهران و خراسان رضوی ))

 


برای مشاهده به ادامه مطلب بروید


محیط زیست استان ایلام

یکى از مهمترین مسائل زیست محیطى در این استان، تخریب جنگلها مى‏باشد. طى 30 سال گذشته، جنگلهاى استان تحت تأثیر عوامل مختلف به شدت مورد تخریب قرار گرفته‏اند، به طورى که بیشتر درختان آن از بین رفته است.

جنگ تحمیلى عراق علیه ایران نیز سبب تخریب قسمت عمده‏اى از جنگلهاى استان شده است.

در نتیجه جنگ همچنین مراتع بسیارى از بین رفته و غیر قابل استفاده شده است. این عامل سبب شده که حدود 2 میلیون واحد دامى اضافه بر ظرفیت از مراتع استفاده کند.

همچنین بى‏اطلاعى عشایر و روستائیان از اصول مرتع دارى، سبب شده که در اثر چراى بى‏رویه، فشار زیادى بر مراتع وارد آید. از سویى نیز با شخم زدن و تبدیل مراتع به اراضى دیم و رها کردن آنها پس از چند سال موجب از بین رفتن پوشش گیاهى مراتع و در نیجه فرسایش خاک شده است.

برخى از وحوش و گونه‏هاى جانورى استان ایلام نیز در معرض انقراض قرار دارند. تخریب مراتع در جنگ تحمیلى، ساخت و سازهاى بى رویه، تبدیل عرصه‏هاى طبیعى به دیم زارهاى کم حاصل و شکار بى رویه ادامه حیات وحش را در زیستگاه‏هاى این استان به مخاطره انداخته است.

در زمان جنگ حدود 42 هزار هکتار از زمین‏هاى کشاورزى شهرستان دهلران به سنگر، خاکریز، و منطقه آلوده به مواد منفجره تبدیل شده بود.

همچنین شهر مهران و 13 روستاى اطراف آن در اثر جنگ به کلى ویران شده‏اند. در این شهر 15 هزار هکتار زمین کشاورزى ویران شده است. البته بعد از جنگ و در دوران سازندگى بسیارى از آنها باز سازى شده است.

با این وجود هنوز برخى از مناطق آلوده به مواد منفجره باقى مانده از زمان جنگ مى‏باشد.

محیط زیست استان تهران

استان تهران به تنهایى در حدود 40 درصد از واحدهاى صنعتى کشور را در خود متمرکز نموده است. این صنایع بیشتر در امتداد راههاى ورودى به تهران، خصوصا در مسیر تهران ـ کرج، تهران ـ دماوند، تهران ـ ساوه و تهران ـ قم واقع شده است.

با توجه به اینکه شهر تهران داراى موقعیت خاص جغرافیایى است (ارتفاع زیاد از سطح دریا و اختلاف ارتفاع در شمال و جنوب آن) و از شرایط نامناسب بافت شهرى برخوردار است و وسائط نقلیه بسیار زیادى در طول شبانه‏روز در آن به فعالیت مشغولند و بادهاى غربى در تمام طول سال دود کارخانجات و سایر عوامل آلوده کننده را به سطح شهر تهران وارد مى‏سازد، در مجموع داراى شرائط بسیار بد و نامساعد زیست محیطى بوده و آلودگى هواى آن در سالهاى اخیر با محتواى گازهاى سمى به صورت بسیار خطرناک عمل مى‏نماید که تغییرات بسیار چشمگیر محیطى و اقلیمى را در آن موجب گردیده است.

به هر حال گسترش لجام گسیخته و ناموزون تمدن صنعتى در این شهر و عوارض ناشى از آن به جغرافیاى تهران بزرگ درآمیخته و در یک ناسازگارى ناخوشایند هر روزه انسان و طبیعت و اقلیم را به آرامى مسموم و نابود مى‏نماید.

به علت اختلاف ارتفاع در شمال و جنوب تهران، در طول شب و روز جریان هواى کوه به دشت و دشت به کوه در محدوده شهر تهران عمل مى‏نماید.

شهر تهران در دره جنوبى البرز واقع شده است و پس از غروب آفتاب، نواحى کوهستانى شهر به علت سنگى بودن از دشت تهران که از جنس خاک مى‏باشد سرد شده و هواى سرد به تدریج و به آرامى به پایین حرکت مى‏کند و کلیه خاک و دود موجود روى شهر تهران را با خود به طرف جنوب شهر برده و به صورت ابر غلیظى انباشته مى‏سازد.

این ابر غلیظ به هنگام صبح به خوبى در آسمان جنوب شهر قابل رؤیت است. در طول روز از آغاز طلوع خورشید، نواحى کوهستانى شهر به زودى حرارت آفتاب را جذب نموده و در نتیجه هواى کوهستان به آرامى صعود مى‏نماید و در این هنگام هواى فلات تهران به تدریج جایگزین آن مى‏گردد و به طرف شمال تهران حرکت مى‏نماید و این حرکت و انتقال معمولاً تا نیمه شب، ادامه مى‏یابد. به این سبب به هنگام شمال تهران حرکت مى‏نماید و این حرکت و انتقال معمولاً تا نیمه‏شب، ادامه مى‏یابد. به این سبب به هنگام صبح دید افقى در جنوب شهر بسیار کم و بالعکس در شمال شهر ارتفاعات البرز به خوبى و وضوح قابل رؤیت مى‏باشد و به هنگام عصر تا نیمه شب دید افقى به علت انتقال هواى آلوده به شمال شهر در این ناحیه بد و در جنوب شهر بهتر است. رخداد فوق در اصطلاح هواشناسى پدیده آناباتیک و کاتاباتیک نامیده شده و مانند جریان نسیم دریا و خشکى در مقیاس محلى و زمانى که یک جریان جبهه‏اى وجود نداشته باشد اتفاق مى‏افتد.

در ماههاى سرد سال به علت وجود پدیده اینورژن یا وارونگى دما، بر شدت آلودگى هوا در سطح شهر تهران افزوده شده و در صورت فقدان جریانات جوى سیستمى، ممکن است به علت ساکن بودن هوا هر روز بر شدت آلودگى هوا افزوده گردد.

شرایط نامطلوب فوق موجب بروز پدیده‏هایى نظیر باران‏هاى اسیدى و بسیارى از نابهنجارى‏هاى اقلیمى گردیده که اثرات مهلکى بر محیط زیست و اقلیم حیاتى بر جاى گذاشته است که عوارض آن جمعیت متراکم شهرى را مورد تهاجم خود قرار داده و سالیانه تعداد زیادى از افراد به علت آسیب‏پذیرى از این آلودگى‏ها قربانى آن مى‏گردند که آمار موجود در این رابطه بسیار نگران کننده و حتى وحشتناک است.

در طول سالهاى اخیر فضولات سمى بسیارى از کارخانجات در سطح استان پس از راه یافتن به آبهاى سطحى و رودخانه‏ها موجب بسیارى از آبزیان و اختلال در اکوسیستم این استان گردیده که بازتاب آن لاجرم به طبیعت باز مى‏گردد.

بنابراین آنچه که به گونه‏اى به آن اشاره شد، هر چند فعالیتهاى صنعتى از فاکتورهاى فرعى مؤثر بر اقلیم قلمداد مى‏شود، اما این فاکتور در سطح استان تهران و بخصوص در شهر تهران به مثابه یک عامل بسیار مؤثر بر شرایط اقلیمى آن مؤثر واقع شده است.

محیط زیست استان خراسان رضوی

دریاچه بَزَنگان

وسعت تقریبى این دریاچه 80 هکتار، و حداکثر عمق آن 12 متر، که در جنوب رشته کوههاى هزار مسجد و در 130 کیلومترى جاده مشهد ـ سرخس قرار دارد.

آب این دریاچه از بارندگیهاى سالانه و چشمه‏هاى کوچک تأمین مى‏شود و مرکز پرورش ماهیهاى قزل آلا (رنگین کمان) است.

پارک ملى تَندُورِه

این پارک در 250 کیلومترى مشهد، در انتهاى شمال شرقى خراسان، در نزدیکى مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد. از نظر ثروتهاى طبیعى و حیاتى و تنوع رستنیها و نمونه‏هاى حیوانى (قوچ، میش، اوریال) غنى مى‏باشد.

منطقه حفاظت شده گلول

این منطقه در 70 کیلومترى شمال شهرستان شیروان و در حد مرزى ایران و ترکمنستان قرار دارد، که داراى جنگل‏هاى تنک اُرس و مراتع سرسبز است.

منطقه حفاظت شده سارى گل این منطقه به وسعت 28000 هکتار، در شمال شرقى اسفراین قرار دارد و داراى تنوع درختى از جمله اُرس، کرکو، بید وحشى، زالزالک، سیاهدانه، بوته گَون، انواع گرامینه و نعنا مى‏باشد.

از حیوانات نیز تعدادى قوچ و میش در این منطقه وجود دارد.

از دیگر مناطق محیط زیست در استان خراسان، مى‏توان میاندشت، کویر سبزوار، سالوگ بجنورد، شمال اسفراین و سرانى را نام برد.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد