موضوع تحقیق :(( محیط زیست استان گلستان و کرمانشاه چهار و محال بختیاری))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
استان گلستان با وجود داشتن جنگلهاى انبوه و فضاى زیستى مناسب در معرض هجوم عوامل مختلف تخریب محیط زیست قرار گرفته است که برخى از آنها عبارتند از:
ـ تغییر کار بر مبناى اراضى سطح استان که در بسیارى موارد با توانهاى محیط زیست همخوانى ندارد.
به عنوان مثال مىتوان به مراتعى اشاره کرد که در گذشته به کشت دیم تغییر کاربرى داده شده و علاوه بر مسائل زیست محیطى (از قبیل فرسایش، بروز سیل، رانش و...) داراى بازدهى بسیار اندک مىباشد.
ـ توسعه کار بر مبناى مختلف در تمام نقاط استان باعث شده که بیشتر اکوسیستمهاى استان دستخوش تغییر شوند و حتى در بعضى موارد مانند اکوسیستم درختزارهاى کوهپایهاى به طور کلى تخریب شده که این امر سبب حذف زیستگاههاى گونههاى جانورى و گیاهى شده است. به عنوان مثال انقراض ببر مازندران.
ـ دفع نامناسب زبالههاى شهرى (خانگى، بیمارستانى) در نزدیکى شهرها و نبود محلى مناسب براى دفع پسماندهاى سمى و خطرناک صنعتى و کشاورزى و فقدان سیستم جمعآورى و تصفیه فاضلاب در داخل شهرهاى استان که باعث آلودگى آبهاى زیر زمینى گردیده است.
ـ کمبود صنایع تبدیلى و بازیافتى جهت استفاده از ضایعات قابل بازیافت شهرها و صنایع در استان مشهود است.
ـ با توجه به امکانات موجود تعداد واحدهاى صنعتى گازسوز معدود مىباشد. به عنوان مثال استفاده 583 واحد آجرپزى سنتى از نفت سیاه سبب آلودگى هوا مىشود. خودروهاى موجود در این استان نیز اغلب قدیمى و فرسوده بوده که موجب آلودگى هوا مىگردد.
ـ ایستگاه اندازهگیرى آلودگى در سطح استان وجود ندارد.
ـ کمبود تجهیزات دسترسى سریع به محل (هلى کوپتر) و امکانات اطفاى حریق جنگلى در موقع آتش سوزىهاى متعدد نقاط جنگلى استان (از جمله پارک ملى گلستان) یکى از مشکلات منطقه است.
همچنین شکار بىرویه و صید فراوان موجب کاهش حیوانات و ماهیان شده است. از سوى دیگر بهرهبردارى بىرویه از آب تالابها براى مصارف کشاورزى گاه سبب کمى آبى تالابها و به هم خوردن سیستم زیست محیطى منطقه مىباشد.
از جمله عواملى که در سطح استان در آلودگىهاى زیست محیطى نقش به سزایى دارند عبارتند از:
منابع آلوده کننده آب، صنایع آلوده کننده هوا، منابع آلوده کننده خاک و جنگ تحمیلى.
منابع آلوده کننده آب شامل فاضلابهاى شهرى و فاضلاب واحدهاى صنعتى موجود در منطقه مىباشد.
در این استان جهت جلوگیرى از آلودگیهاى زیست محیطى ناشى از پساب این قبیل واحدها برخوردهاى قانونى و راهنمایىهاى لازم به عمل آمده است.
مهمترین منابع آلوده کننده هوا در سطح استان، کورههاى آجرپزى، گچ پزى، آهک پزى، سنگ کوبى، سنگ برى، کارگاههاى سنگ شکن و کارخانههاى آسفالتپزى است که در جهت جلوگیرى از آلودگیهاى هوا با هماهنگى ارگانهاى ذىربط، از فعالیت تعدادى از آنها به دلیل آلودگى بیش از حد مجاز جلوگیرى به عمل آمده است.
منابع آلوده کننده خاک در سطح استان، سموم دفع آفات نباتى و کودهاى شیمیایى و مواد زائد خانگى (زباله) مىباشد که در جهت رفع این منابع آلوده کننده خاک اقداماتى صورت گرفته است و تا اندازهاى بار آلودگى را کاهش داده است.
مشکل عمده زیست محیطى در سطح استان، مسایل ناشى از جنگ تحمیلى بوده که اثرات عمیقى در کلیه عرصههاى محیط طبیعى و اجتماعى منطقه برجاى نهاده است. زیرا حیات عشایرى را مختل کرده و جریان نظام کوچ روى و دسترسى به مراتع طبیعى را در بخشهایى از استان دگرگون کرده است و همچنین در عرصه زندگى روستایى، کشتزارها و منابع اب زراعى و آشامیدنى تخریب شده است.
در شهرها نیز اثرات عظیم مهاجر پذیرى از نواحى ویران شده مرزى، چهره ویژهاى از سکونت و ارتباطات شهرى را ایجاد کرده است که مشکلات و مسایل آنان با امکانات موجود قابل کنترل نبوده و عدم ارائه خدمات لازم به این قشر مظلوم و محروم، ایجاد مشکلات زیست محیطى زیادى نموده است.
رشد سریع صنعت در دهههاى اخیر علاوه بر ایجاد رفاه براى بشر تأثیرات منفىاى نیز به همراه داشته است.
از بین بردن جنگلها و پوشش گیاهى زمین، وارد کردن حجم قابل توجهى از گازهاى آلوده کننده به جو، فرسایش خاک، از بین بردن زیستگاههاى وحوش و آلوده کردن آبها به سموم مختلف از جمله اثرات منفى پیشرفت صنعت بر محیط زیست بشر بوده است.
در استان چهارمحال و بختیارى قسمت اعظمى از جنگلها بر اثر مصرف نادرست و بى رویه از بین رفته است. در این استان هر چند که مشکل آلودگى و تخریب محیط زیست به صورت جدى خود را نشان نداده است. ولى گسترش شهرها و نواحى صنعتى با مشکل فاضلاب شهرى، جمع آورى زباله، پس ماندههاى صنعتى و تبدیل اراضى کشاورزى و نواحى جنگلى به نقاط مسکونى روبرو مىباشد.
در نقاط محروم نیز نبودن فرآوردههاى سوختى و کمبود علوفه موجب قطع جنگلها و چراى بى رویه مراتع شده است.
در زمینه دفع زبالهها و فاضلاب شهرى نیز تنها دو شهر از شهرهاى استان داراى شبکه فاضلاب شهرى مىباشد و در دیگر شهرها فاضلابها راهى چاههاى مىشود که باعث آلودگى شدید آبهاى زیر زمینى گردیده است. فاضلابهاى و پسابهاى صنعتى در استان باعث آلودگى آبها در استان مىشود. کورههاى آجرپزى در حاشیه شهرها نیز سبب آلودگى هواى شهرهاى استان شده است.