موضوع تحقیق :(( محیط زیست استان کردستان و همدان ))
برای مشاهده به ادامه مطلب بروید
در استان کردستان 31 تیپ مرتعى با وسعت 1093 هزار هکتار در پنج گروه خیلى فقیر، فقیر، فقیر متمایل به متوسط، متوسط و خوب طبقهبندى شده است. با توجه به 487/772/3 واحد دامى منطقه، چنانچه مراتع به صورت اصولى اداره شوند. حدود 035/727/1 واحد دامى اضافه و به صورت مازاد از مراتع استفاده مىکنند که موجب تخریب و نابودى این منبع غذائى مىشود.
در حال حاضر تولیدات گیاهى به علت افزایش تعداد دام، بیشتر مورد بهره بردارى قرار مىگیرند، لذا در استان کردستان با تخریب پوشش گیاهى و مراتع مواجه هستیم و منابع آب و خاک نیز در معرض خطر جدى قرار دارند.
جنگلهاى کردستان، به دلیل شرایط اقلیمى و پتانسیلهاى آن همواره در زمره بهترین جنگلهاى منطقه زاگرس محسوب شده است، ولى متأسفانه در دهههاى اخیر با بهرهبردارىهاى بىرویه، این جنگلها به تدریج تخریب شده و در معرض نابودى است.
مهمترین عوامل تخریب جنگلهاى استان کردستان عبارتند از: چرا و تعلیف بى رویه به دام، قطع شاخ و برگ درختان بلوط براى تأمین علوفه زمستانى دام، تهیه ذغال، توسعه اراضى دیم، تهیه مصالح ساختمانى از درختان جنگلى، استفاده از چوب درختان جنگلى و گردو در صنایع دستى، استفاده از گال، گزو و تهیه سقز.
کمبود سوختهاى فسیلى در نواحى جنگلى استان کردستان، موجب استفاده از چوب درختان براى مصرف سوختى شده است، به طورى که مصرف سالانه چوب در کانونهاى شهرى بالغ بر 13 هزار متر مکعب و در نواحى روستایى بالغ بر 400 هزار متر مکعب بوده است.
از حیث محیط زیست انسانى، فقدان تأسیسات جمعآورى و تصفیه فاضلاب در شهرهاى استان کردستان موجب شیوع امراض گوناگون و بیمارهاى مختلف رودهاى خطرناک شده است.
با توجه به اینکه هر لیتر فاضلاب خانگى 40 لیتر آب قابل شرب را آلوده مىکند. احداث تصفیه خانههاى فاضلاب ضرورى است . در ضمن در این استان 10 کشتارگاه وجود دارد که اغلب آنها فاقد تأسیسات و تجهیزات لازم هستند و کشتار به صورت کاملاً بهداشتى انجام نمىشود.
برخى از این کشتارگاه به دلیل قرار داشتن در محدوده شهرها و تخلیه فاضلاب آلوده به مواد زاید حاصل از کشتار دام به جریانهاى آبى سبب آلودگى مىشوند.
استان همدان در گذشته داراى غنىترین مراتع کشور بوده است. اما در حال حاضر از 905 هزار هکتار مراتع استان فقط نیم درصد آن وضع مناسب دارد. در حدود 95 درصد از مراتع استان به مرور زمان طراوت خود را از دست داده است و رو به نابودى است.
مراتع استان در حال حاضر فقط جوابگوى 538500 رأس دام است در حالى که در منطقه بیش از 3 میلیون رأس دام وجود دارد.
از مسائل زیست محیطى استان همدان مىتوان به مسائل زیر اشاره نمود:
ـ رشد جمعیت به ویژه شهرنشینى و تعرض به اراضى کشاورزى حاشیه شهرها در اثر گسترش واحدهاى مسکونى،
ـ کمبود آب و تسهیلات براى تصفیه فاضلابها،
ـ وجود کورههاى آجر پزى که سبب تخریب خاک کشاورزى و آلودگى هوا گردیده،
ـ وجود صنایع که فاضلابهاى خود را چه در رودخانه یا زمینهاى اطراف تخلیه مىکنند و علاوه بر آلودگى آب و زمینهاى اطراف، سبب آلودگى هوا نیز مىشوند.
همچنین در این استان سیستم جمعآورى اصولى و تصفیه فاضلاب شهر به شکل حادى مطرح است. فاضلابهاى استان بدون هیچ گونه تصفیهاى در اراضى کشاورزى یا رودخانههاى نزدیک تخلیه مىشوند.
کشتارگاههاى استان هم از نظر محل استقرار، هم از نظر فاضلاب مسألهساز هستند. این واحدها اغلب در جوار اماکن مسکونى مستقرند و فاضلاب آنها جذب چاهها یا رودخانههاى اطراف مىشود. در همدان کشتارگاه صنعتى فعال وجود ندارد.
استقرار ناموزون صنایع در حاشیه شهرها از دیگر مسائل زیست محیطى همدان مىباشد.